Veszekedés, vitatkozás


   Egyik ismerősöm szerint a veszekedés lételem egy kapcsolatban. Szerinte a veszekedés építi a szerelmet és néha muszáj veszekedni. Nos, elég elgondolkodtató vélemény. Miért kellene veszekedni? Miért kötelező egy kapcsolatban?
   A kapcsolatanalízissel foglalkozó szakemberek szerint vannak jó és rossz veszekedések. A jó veszekedés oka egy konkrét sérelem, tartalma pedig maga a konfliktus. A jó veszekedés célja a konfliktus megoldása. A rossz veszekedés azonban csak látszólag szól egy konkrét sérelemről. Valójában a rossz veszekedés során az egyik fél a másiknak ront. A veszekedőt nem a probléma idegesíti, hanem a partner. Célja nem a probléma megoldása, hanem a másik ember megalázása. Ezek szerint, a veszekedés céljának egy konkrét helyzetnek kell lennie, nem pedig egy ember elutasításának.
Ez ilyen egyszerű lenne? Csak okosan kell veszekedni, és így megmenekül a kapcsolat a tüskét, fájdalmat hagyó rossz veszekedési módszer következményétől? De miért kell veszekedni? Nincs más módszer az eltérő nézetek megvitatására? Esetleg nem lehetne alkalmazni egy nyugodtabb, kellemesebb stratégiát, ami nem gerjeszti a későbbi konfliktusokat? Amiből kimarad a bántás, a kioktatás, a vádaskodás, a hibáztatás, a kiabálás és a prédikálás? Egy olyan módszer, amiben az indulatok nem jelennek meg olyan nagy mértékben, és veszik át az irányítást? Kompromisszumot kötni nem egyszerűbb? Vagy esetleg alkalmazni valamelyik konfliktusmegoldó stratégiát? Nem volna könnyebb netán higgadtan megbeszélni a felmerülő problémát?  
Egy másik kérdés: Annak a személynek, aki nem tud saját tanulságokat levonni a korábbi konfliktusokból, aki a maga hibáit nem, csak társa vétségeit látja, aki csak a másikat hibáztatja, aki nem keresi a saját részét a történésekben, vajon mennyi esélye van arra, hogy megtalálja a konfliktus, a probléma okát? 
Szóval miért kell ahhoz veszekedni, hogy a kapcsolat épüljön?  Máshogy nem tud elmélyülni a párkapcsolat? Mi a véleményetek erről a témáról?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése