Elvárások a kapcsolatban


    Az alap dolgokon kívül, amik nélkül nem is alakulhat ki egy párkapcsolat, mit várhatunk el kedvesünktől? Alap dolgok alatt a következőket értem: őszinteség, tisztelet, bizalom és feltétel nélküli szeretet… Úgy gondolod, kevés, esetleg túl sok dolgot soroltam fel? Szerinted mivel lehetne ezt a listát kiegészíteni? Vagy az elvárások felállítása személyfüggő kérdés lenne? Nos, akkor mit várhatunk el attól az embertől, akibe szerelmesek vagyunk? Milyen helyzetben mondhatjuk jogosan azt a komoly, követelőző, rideg kifejezést, hogy „Elvárom Tőled, hogy…!”?
A következő példák valamelyikére rá lehet fogni, hogy „jogos” volt az elvárás?
  • „Elvárom, hogy mindennap vidd le a szemetet!”  Esetleg nem lehet erre sokkal kedvesebb módon megkérni párunkat?
  • „Elvárom, hogy tudjam a facebook jelszavadat!” Miért kellene azt bárki másnak is tudnia? Egyik ismerősöm elvárta párjától, hogy tudja az összes jelszavát, és be tudjon lépni minden olyan közösségi oldalra, ahol ismerősöm regisztrálva van. A kapcsolatot a bizalom jellemezte?
  • „Elvárom, hogy csinosabban öltözködj, mert különben nem úgy kényeztetlek, ahogyan szereted…!”, „Elvárom, hogy úgy bánj velem, mint egy hercegnővel, mert különben…!” Ezekben a felszólításokban már az érzelmi zsarolás is megjelenik. Szabad, hogy eddig fajuljanak a dolgok? Észrevehető itt a feltétel nélküli szeretet? Vagy talán a feltétel nélküli szeretet a „mert különben…” szókapcsolatot is „alkalmazza”?
Tehát mit várhatunk el a másiktól? Esetleg rosszul értelmezem az elvárás szó jelentését és nem a megfelelő módon gondolkodom róla? Azt viszont tudom, hogy én a fent leírt alapdolgokon kívül semmit sem vártam el azoktól az emberektől, akiknek bizonyos ideig a társa voltam… 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése