Tiltások


    Kik vagyunk mi, hogy megtiltsunk bármit is annak az embernek, akit tiszta szívvel szeretünk? Milyen jogon tiltunk meg valamit a másiknak? Minden embernek van saját akarta és ezt tiszteletben kellene tartani. Nem zárhatjuk keretek közé, azzal, hogy tilalmakat állítunk fel irányába!
     Belegondol bárki is a másik helyzetébe? Amikor megtiltunk neki valamit, most egy szélsőséges példát hozok: „Megtiltom, hogy találkozz az ellenkező nemű haveroddal!”, belegondolunk abba, hogy ez hogyan eshet annak az embernek, akit elvileg szeretünk? Azért írtam azt, hogy elvileg szeretünk, mert, hogy ha igazán szeretjük és ismerjük, akkor tudjuk milyen szokásai, hóbortjai, kedvtelései vannak, de ezeket elfogadjuk, és nem folyamodunk a tiltás módszeréhez, mint egy édesanya, amikor neveli a gyermekét.
Egyik lány ismerősömmel megtörtént ez a szituáció. A párja megtiltotta neki, hogy találkozzon a fiú haverjával. Sőt, választás elé állította, hogy vagy ő, vagy az ellenkező nemű barátja. A lány inkább lemondott a haverjáról, hogy ne veszítse el párját. Jól tette? A fiú elfogadta kedvesét úgy, ahogy van, és azokkal az emberekkel, akik vele együtt „jöttek” a kapcsolatba? Még egyszer megkérdezem: milyen jogon tiltunk meg valamit annak az embernek, akit szeretünk? Ha már nem szeretnénk, hogy csináljon valamit kedvesünk, nincs olyan egyéb más módszer, amivel kifejezhetnénk „tilalmunkat”? Egy sokkal kedvesebb, szeretetteljesebb módszer? Mit gondoltok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése