Féltékenység


   A féltékenység gyanún alapszik, ez pedig az érzelmek ingadozásának az alapja. Általában a féltékenység megölheti a kapcsolatokat. Ugyanis a legtöbb féltékeny embernek nincs egy nyugodt pillanata, és önkéntelenül partnere zaklatottságáról is gondoskodik. Sokak szerint a féltékenység természetes. Érvelésük szerint, ha valaki szereti a párját, akkor féltékeny rá, szeretné megtartani, kicsit uralni. Létezik az a szemlélet is, miszerint "a párom a tulajdonom is egyben", és úgy kell őrizni, mint a „házamat”. Csakhogy a tárgyakkal ellentétben az embereknek van személyisége, önálló tudata és szabad akarata. A féltés és az aggódás - ami valóban természetes - nem szabad, hogy azonos legyen a féltékenységgel és az uralkodással.
   Mégis vajon miért lesz féltékeny egy ember? Minek hatására? Hogyan alakul ki a féltékenység? Ennek kialakulásában közrejátszhat egy korábbi negatív élmény, például az, hogy egy embert az előző kapcsolatában megcsaltak és ez megalapozta a későbbi párkapcsolataihoz való viszonyulását? Esetleg az, hogy az egyik fél társa mellett is megnézni az ellenkező nemű csinos embereket, sőt még meg is dicséri őket? De miért tenne valaki ilyet a másikkal? Elfogadott tény, hogy megnézzük az embereket, de ezt a szemlélődést a szerelmünk mellett kell megoldani? Esetleg az is kialakíthatja egy emberben a féltékenységet, hogy minden ellenkező nemű  személy megnézi a rendkívül csinos/helyes párját? Mit gondoltok miért lesz valaki féltékeny? Szerintetek egy ember hogyan tudná legyőzni féltékenységét, amit társa iránt táplál? Mit volna érdemes csinálnia annak az embernek, aki féltékeny, hogy aztán ne legyen az? Mivel tudná leküzdenie ezt a dolgot? Esetleg a féltékeny emberek nem is bíznak annyira párjukban? Vagy párjukban igen, csak az összes többi ellenkező nemű személyben nem? Ennek vajon mi az oka? Hogyan alakulhat ez ki?
Egyik lány ismerősöm párja féltékeny volt kedvese ellenkező nemű barátjára. Pedig a köztük lévő barátság már több éve tartott és ezt a lány ismerősöm párja is tudta. Ha már valaki féltékeny, akkor egyáltalán kire lehet jogosan féltékeny? Mit gondoltok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése