Megbántások


  Vajon szükséges a téma megkezdéséhez tisztázni azt, hogy mi számít megbántásnak? Tegyünk egy próbát: ha a párod azt mondaná neked, hogy „Fogd be a szád!”, vagy, hogy „Hülye vagy!”, rosszul esne? Nos, biztos vagyok benne, hogy igen. Tehát máris a lényegnél járunk: ami rosszul esik egyenlő azzal, hogy megbántottak? Valószínűleg személytől függ, ki hogyan nevezi, de a lényeg, vagyis a rossz érzés a fogalom megnevezésével nem változik. Sok olyan formája lehet a megbántásnak, ami rosszul esik a másiknak például: csúnyán néz egyik a másikra az egyébként sem egyszerű pillanatban, vagy vág egy fintort a vacsorára. Tehát a mimika használatával is meg lehet bántani a másikat. De biztos vagyok benne, hogy mindenki arra törekszik, hogy ne kerüljön ilyesmire sor. Viszont ott van a verbális kommunikáció. Ha egy ember dühös, általában nem gondolkozik és hirtelen felindulásból úgy megbántja azt az embert, akit tiszta szívből szeret, ahogyan a legjobban nem szeretné. A pszichológia ezt a szavakkal bántás művészetének nevezi, ami tulajdonképpen egy agresszív megnyilvánulásnak is számít. Hisz a „Hülye vagy!” mondat valamilyen szintű káromkodást foglal magába. A káromkodás pedig verbális agressziónak minősül.
    De mégis mit kell, mit szabad kibírnunk attól az embertől, akit szeretünk, és aki elvileg viszont szeret minket? Mit szabad elviselnünk a másiktól?
Egyik lány ismerősöm szó nélkül hagyta, és tűrte, hogy párja különböző negatív jelzőkkel illesse őt. Nem reagált rá, mert úgy gondolta megérdemli. A fiú bántásból csinálta ezt a lánnyal, mert a fiú szerint a lány nagyon megbántotta őt, és a fiú csak a benne lévő keserűséget tükrözte a lány felé ezzel a módszerrel.
Vajon a lány miért viselte el a fájdalmat, szorongást, folyamatos alárendeltséget? Miért hagyta magát, miért nem állt a sarkára és lépett ki a kapcsolatból? De milyen alapon viselkedhet így valaki azzal az emberrel, akit szeret és akivel – a fiú állítása szerint – le akarja élni az életét? Visszabántásból? Működhet így egy párkapcsolat? Szabad hagyni, hogy eddig fajuljanak a dolgok? Szabad szó nélkül tűrni, hogy párunk így viselkedjen velünk? Szabad azért együtt maradni azzal az emberrel, aki kiválóan alkalmazza a szavakkal bántás művészetét, hogy szükségletünk egy darabig kielégüljön, bármekkora árat is kell érte fizetni? Mit gondoltok erről?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése