A szerelem


    Egy párkapcsolat elején általában számítani szokott, hogy ki mondja ki először azt a bizonyos szót, hogy „szeretlek”, ami igazából sokkal több egy egyszerű szónál… Kimondani nagy felelősség, viszont az érzelmekről beszélni nagyobb intimitást jelent.
Egy kutatás szerint a férfiak hamarabb vallanak szerelmet párjuknak. A Personality and Social Psychology egyik tanulmánya szerint 70 százalékban a férfiak mondják ki először, hogy „szeretlek”. A felmérés szerint ezek a férfiak esténként boldogabban fekszenek le aludni. Ezt csak érdekességként írtam le. Én úgy gondolom, nem számít, ki mondja ki először. Hisz nem az a lényeg, hogy komolyan gondolja-e érzelmeit? És ne csak egy bizonyos dolog elérésének érdekében hangoztassa? Gondolok itt a szexre…
        Mindannyiunknak szükségünk van szerelemre ahhoz, hogy megtaláljuk helyünket a világban, és sikerüljön azzá lennünk, akik valójában vagyunk. A továbbiakban olyan dolgokat olvashattok, amiket biztos mindenki tud, és megtapasztalt már. Miért írom le mégis? Mert elfelejtjük őket! Például, hogy: „A szerelem álomból születik, de a valósággal táplálkozik.” /Dacquino/, hogy a szeretet mértéke a mérték nélküliség. :) Sok nő elfelejti, hogy társával egy biztos érzelem köti össze, ami pedig független a hajviselettől vagy az öltözéktől. Ebből az okból kifolyólag választottam ezt a képet illusztrációként. Hisz Bell valamiért mégis beleszeretett a Szörnyetegbe. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez az életben is törvényszerű! De véleményem szerint nem kell valakinek full-extrásan kinéznie ahhoz, hogy beleszeressenek!
Massimo Diana szerint „a szerelem mindent szebbé és könnyebbé tesz: az embernek az az érzése, hogy kettesben minden akadály legyőzhető. A szerelem szabadság, megértés, együttérzés, elfogadás és odafigyelés tanúsítása a másik iránt – és talán elsősorban – még gyenge perceiben és korlátai között is. A szeretet mély életadó, megbocsátó és sosem lanyhuló, minden akadályt és válságot legyőző. A szeretet a mély helyzetekben is fontos szerepet játszhat a problémák megoldásában. A házasság és a szerelem, mint felbonthatatlan hűség és szolidaritás, ami a másik szabadságát és boldogságát akarja. A szerelem az, ami életben tart a kétségek közepette és segít teljesíteni az élet próbáit, amelyeken elbuknánk, ha csak a saját erőnkre támaszkodnánk.”
Ez mind szép és jó gondolat, de a szeretet sokak szerint nem annyira könnyű művészet. Igazán szeretni talán sok hiba és szenvedés árán tanulunk csak meg. Miért válik nehézzé ez a művészet? Mert a Világ rohan és elfelejt szeretni? A Világ eltárgyiasult: veszünk a másiknak valamit, hogy ezzel fejezzük ki, mennyire szeretjük őt? A Világ agresszív és elfelejtünk bocsánatot kérni? A Világ mindent egyszerre akar, és nincs ideje türelmesen várni? Massimo Diana szerint „szeretni a másikat annyit tesz, mint megtanulni, hogy olyannak lássuk és olyannak fogadjuk el őt, amilyen valójában; azt jelenti, hogy az ő javát és az ő szabadságát akarjuk akkor is, ha ez sérti a saját igényeinket és a büszkeségünket”. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése